Kronograf (Chronograph) Saat Nedir?

Kronograf (Chronograph) Saat Nedir?

Kronograf (Chronograph) Saat Nedir?

Kronograf, zamanı ölçen ve kaydeden bir cihaz veya alet olarak tanımlanabilir. Kronograflar genellikle saatlerde kullanılır ve belirli bir zaman aralığını ölçmek için tasarlanmıştır. Kronograf kelimesi, Yunanca "chronos" (zaman) ve "graph" (yazı) kelimelerinden türetilmiştir. Kronografik fonksiyonlar, zamanlama, kronometre, hız ölçümü, geçiş süreleri, tur sayacı gibi özellikleri içerebilir. Ayrıca, kronografların diğer endüstrilerde kullanımı da vardır, örneğin uzay, havacılık, spor ve askeri alanlar.

 

Kronograf Saat Nedir?

“Kronograf nedir?” Kronograf nedir sorusunun yanıtı kronometre mekanizmasının saat gibi farklı aksesuarlar üzerine eklenmesiyle tasarlanan araçlara işaret eder. Kronometre mekanizması eklenen cihazlara çok yönlü işlevler kazandırılabilir. Peki, kronograf saat ne demek? Bir saatten daha az zaman dilimlerini ölçmek için kullanılan saat türü kronograf saat olarak tanımlanır. Kronograf saatler içerisinde kronometre özelliğini de bulunduran klasik aksesuarlardır. Bu saatlerin aksamında üst kadran 12 dilimli saat işlevini yerine getirir. Alt kadranlarda kronometre özelliği sunan kronograf kadranları yer alır. Böylece tek bir aksesuar ile hem saat hem de kronometre özelliklerinden yararlanabilirsiniz. 

 

Kronograf Saat Nasıl Çalışır?

Kronograf saatler, temel olarak bir zamanlama işlevi ve bir kronometre işlevi arasında geçiş yapabilen özel bir saat türüdür. Kronometre işlevi, saat mekanizmasına eklenen bir kronograf modülü tarafından sağlanır.

 

Bir kronograf saat çalıştığında, öncelikle normal saat işlevini yerine getirir. Ancak, kronometre işlevini kullanmak istediğinizde, kronometreyi başlatmak için ayrı bir düğmeye basarsınız. Bu, kronometre modülünün devreye girmesine ve kronometrenin çalışmasına neden olur.

Kronometre işlevi, bir tür sayaçtır ve genellikle küçük bir alt kadranın merkezinde yer alır. Kronometreyi durdurmak veya sıfırlamak için ayrı düğmeler kullanılır. Kronometrenin çalışması sırasında, ölçülen zamanın doğru bir şekilde takip edilmesi için saatin iç mekanizması tarafından sağlanan çok hızlı titreşimler kullanılır.

Kronograf saatlerin ek fonksiyonları arasında, geçiş sürelerini, tur sayılarını ve hız ölçümünü ölçmek için diğer sayaçlar da yer alabilir. Bu özellikler, kronometre modülü tarafından yönetilir ve kronograf saatlerin kullanımını daha da artırır.

 

 

Kronograf Saatlerin Özellikleri

 

En basit haliyle kronograf, kronometre için kullanılan farklı bir sözcüktür. Ancak, modern kronograflarda yerleşik bulunan ve onları kronometrelerden daha kullanışlı kılan birçok farklı özellik mevcuttur. Bunlar, mesafeyi ölçmek için takimetre ölçümlerini, kalp atış hızınızın ölçümünü, tarih pencerelerini içerir. Kronograf saatin üretilme şekli göz önüne alındığında okunabilirlik, onunla birlikte gelen diğer özelliklerden biridir. Kronografları yerleştirmek için bu saatlerin normalden daha büyük olması gerekir.

Kronograf saat modelleri otomatik, manuel veya kuvars pille çalıştırılabilir. Bazı otomatik saatler kronograf olsa da tüm kronograflar otomatik değildir. Kronograf, birincil hareketi otomatik olan, otomatik veya kuvars hareketlerini kullanabilen, saatin işlevsel kadranlarına atıfta bulunur. Kronograf kuvars harekete sahip olduğunda, mekaniği pille çalışır, kendinden kurmalı değildir. Sade saat tutkunları mekanik bir mekanizmayı tercih edebilir, ancak otomatik bir kronografın artan karmaşıklığı daha yüksek bir fiyat etiketine yol açabilir ve bu da birçok kişiyi kuvars kronograf saatlere yönlendirir.

 

Kronograf Saatler Nasıl Kullanılır?

Kronograf saatler çalışmak için gereken enerjiyi saatin ana zembereğinden almasına rağmen normal saat özelliklerinden farklı olarak sadece istenen zamanda aktif hale getirilir. Kronograf butonuna ilk bastığınızda bu mekanizmayı çalıştırabilirsiniz. İkinci basış ise kronografı durdurmayı sağlar. Bu işlemi defalarca tekrarlayabilirsiniz. Kronograf sayacını sıfırlamak için farklı bir buton kullanılır. Ancak bazı saat tasarımlarında sıfırlama butonu yer almaz. Single Pusher ya da Monopusher (Tek Tuş) olarak isimlendirilen bu versiyonlar için başlatma, durdurma ve sıfırlama işlemleri tek bir buton kullanılarak tamamlanır. Bu durumda kronografı bir kez durduktan sonra kaldığı yerden devam ettirme imkanınız bulunmaz.

Takimetre ile Hızınızı Ölçümleyin

Bazı kronograf saat modellerinde bulunan ek özellikler arasında takimetre de vardır. Bu özellik sayesinde hangi mesafeyi ne kadar sürede gittiğinizi kolaylıkla takip edebilirsiniz. Takimetre ile hızınızı pratik bir şekilde ölçebilirsiniz.

 

Üç Farklı Saat Kadranını Efektif Kullanın

Ara zaman ölçümü yapmak için tasarlanan kronograf saatler, aynı zamanda modüler kronograf olarak da bilinir. Farklı mekanizmalara kronograf aksamı eklenmesiyle oluşturulan bu aksesuarlar, bütünleşik ya da modüler olabilir. Saat mekanizmasının hangi grupta yer aldığını öğrenmek için ayar kollarını inceleyebilirsiniz. Kronograf butonları ayar kolu ile aynı hizada yer alıyorsa saatiniz bütünleşik bir tasarımdır. Kronograf kontrol butonları daha yukarıda ise bu durum, modüler tasarımları işaret eder. 

Bazı saat tasarımlarında kronometre ve takimetre kadranları da bulunur. Böylece aynı anda üç farklı kadrandan yararlanabilirsiniz. Saat kadranını güncel zamanı takip etmek için kullanabilirsiniz. Kronometre kadranı ise kısa zaman dilimlerini takip etmek için çok yönlü bir kullanım sunar. Bazı saatler ek bir kadran daha taşıdığı için takimetre kol saati olarak adlandırılır. Bu saatlerde seyahat süresine odaklı hız ya da hıza dayalı mesafe ölçümüne dair bir ölçek bulunur. Bu ölçeğe takimetre (takometre) adı verilir. Peki, takimetre ne işe yarar? İkincil bir değişkenin süre bazında tanımlanmasına yardımcı olan takimetre kadranı, çok yönlü olarak kullanılabilir. Örneğin bir kilometrelik mesafeyi ne kadar sürede geçtiğinize dair ölçümleri bu saatler ile yapabilirsiniz.

 

Ana Fonksiyonların Kontrolü

Saatlerde kronograf özelliğinin kullanılabilmesi için klasik saat mekanizmasına bazı detaylar eklenir. Kronograf kadranı da bu eklemeler arasındadır. Saat gövdesine kronografı çalıştırmak için eklenen buton kronograf aksamının işleyişine yardımcı olur. Bu buton çoğunlukla saat ayarı yapılırken kullanılan ana buton ya da düğmenin yanında bulunur. Bazı tasarımlarda birden fazla kronograf butonu kullanıldığını da görebilirsiniz. Krono saat modellerinde saat merkezinin saniyesi 3, 6, 9 ya da 12 konumuna kaydırılmış durumdadır. Merkezde ise daha hassas okumalar yapabilmek için kronografa ait saniye kolu yer alır.

Kronograf mekanizmasının start butonu ile süre sayacını başlatabilirsiniz. Durdurma butonuna bastığınızda katedilen süreyi görebilirsiniz. Sayacı sıfırlamak için ise reset butonu kullanılabilir ve yeni bir süre takibi yapılabilir. Bu işlemi defalarca tekrarlamak mümkündür. 

 

 

Etiketler: Kronograf (Chronograph) Saat Nedir?
Şubat 23, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Canlı Destek